Dátum és időpont

Mai dátum péntek, 24.5.2024, 3:13:36

Navigáció

Tartalom

Egyre több az idős emberek kárára elkövetett csalás

Typ: egyéb
A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre több csalást követnek el nyugdíjasok kárára. Az elkövetők a világjárványt használják ki, hogy megszerezzék a nyugdíjasok megtakarításait. A válsághelyzet idején ez különösen súlyos bűncselekménynek számít, amiért 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztés fenyeget már előkészületi vagy kísérleti stádiumban is – tájékoztatott a rendőrség.

A csalók felkeresik a nyugdíjast és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozójának segítségre van szüksége, így férkőznek hozzá áldozatuk pénzéhez. Rendszerint azt a látszatot keltik, hogy egy családtag létfontosságú műtétre vagy kórházi kivizsgálásra szorul, amiért fizetni kell. A hiszékeny nyugdíjasok tehát, hogy segítsenek a közeli hozzátartozón, készségesen fizetnek. De nem egy valós egészségügyi beavatkozásért, a pénz a csalók számlájára kerül” – ismertette a szélhámosok szokásos eljárását a rendőrség. Hozzátették: az elkövetők más indokokkal is próbálkoznak, mint például lakás- vagy autóvásárlás.

A rendőrség szerint a csalók a világjárvány alatt gyakran szociálisan hátrányos helyzetű személyeket keresnek fel, hogy azok kenőpénz fejében átengedjék nekik a bankszámlájukat. A vesztegetéssel a csalók megszerzik a hozzáférési adatokat az internetes bankoláshoz, valamint a bankkártyához is.

A szélhámosok ezután kiválasztják az áldozatukat. Kapcsolatba lépnek vele, és közlik az aggasztó hírt, hogy egy közeli hozzátartozója kritikus állapotban fekszik a kórházban Covid-19 megbetegedéssel, és sürgősen pénzre van szükség a megmentéséhez.

Utasítják a nyugdíjast, hogy milyen számlára és mennyi pénzt utaljon át. Így a megtévesztett idős megtakarításai – akár több ezer euró – egy idegen számlára kerülnek. Ez a bankszámla pedig egy olyan személyhez tartozik, akit a csalók a cél érdekében szintén kihasználtak” – figyelmeztet a rendőrség. A tájékoztatás alapján a csalás útján szerzett pénz végül külföldre kerül – jelenleg főleg Magyarországra, ahol azt azonnal felveszik.

(TASR)

A rendőrség által megküldött szlovák nyelvű dokumentumokat ITT érhetik el. 


Készítve: 16. 2. 2021
Legutóbbi frissítés: 16. 2. 2021 15:29
Szerző: