Dátum és időpont

Mai dátum csütörtök, 23.9.2021, 20:28:49

Navigáció

Tartalom

Népszámlálás 2021

Typ: egyéb
huA 2021-es népszámlálás az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete égisze alatt valósul meg egy globális nép- és lakásszámlálás részeként.

A több mint 100 éve működő hagyományos népszámlálástól eltérően a 2021-es lakásfelmérés és népszámlálás elektronikus formában zajlik.

A lakásviszonyok felmérése 2020. június 1. és 2021. február 12. között valósul meg.

Az elektronikus népszámlálásra 2021. február 15. és 2021. március 31. között kerül sor. 

A szlovák kormány döntése értelmében a 2021-es népszámlálás az eredetileg tervezet időponttal szemben két szakaszban valósul meg. A változtatást a járványhelyzet indokolta. A változás pontosabban az asszisztensek segítségét igénybe vevők számára jelent későbbi kötelezettséget.

Tehát az első szakasz február 15. és március 31. között zajlik. Ez idő alatt a kérdőíveket kizárólag online lehet kitölteni a scitanie.sk honlapon.

A népszámlálás második szakaszára április 1. és október 31. között kerül sor. Ez idő alatt azok kerülnek középpontba, akiknek a kitöltésben hivatalos segítségre van szükségük. Ezt két módon kérhetik. A településeken létesített úgynevezett kapcsolati pontokon lehet majd jelentkezni, illetve külön kérésre a népszámlálási asszisztens az otthonukba is kilátogat, hogy személyes segítséget nyújtson annak, aki ezt kéri.

Az elektronikus kérdőív kitöltése Szlovákia mindegyik lakosára nézve kötelező jellegű. Azaz mindenki, aki az országban állandó, átmeneti, avagy tolerált tartózkodással rendelkezik. Azon Európai Uniós polgár részére is kötelező, akinek megszokott lakhelye Szlovákia. A kiskorú, tehát a gyerek megszámolásáról a szülő, ill. törvényes képviselő köteles gondoskodni. Ugyan ez érvényes azon lakosok esetében is, akik egyedül nem képesek végrehajtani a kérdőív kitöltését. Ők a számláló asszisztensek segítségét kérhetik.

Az elektronikus kérdőívet mindenki önállóan, otthonából is kitöltheti, amihez mindössze internet kapcsolatra, számítógépre, táblagépre vagy okostelefonra van szüksége. A kérdőív a www.scitanie.sk honlapon érhető el. 

A lakásviszonyok felmérésének és a népszámlálásnak célja, hogy hiteles, összehasonlítható és egymással átkötött egyedi adatok kinyerése a lakossággal és életkörülményeivel kapcsolatosan.

A hivatal arra kéri a polgárokat, hogy figyeljék a népszámlálási kampányt, ill. az aktuális információkat a www.scitanie.sk hivatalos portálon. Magyarul információkat a www.nepszamlalas.sk információs honlapon olvashatnak.

GYAKORI KÉRDÉSEK


Készítve: 27. 1. 2021
Legutóbbi frissítés: 27. 1. 2021 15:06
Szerző: Beke Beáta