Dátum és időpont

Mai dátum kedd, 31.3.2020, 14:40:07

Navigáció

Tartalom

ÉRTESÍTÉS - COVID-19

Typ: egyéb
Fontos információk a koronavírus kapcsán!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárványnak nyilvánította a Kínából terjedő COVID-19 koronavírus - járványt, amelyet először 2019 decemberében jelentettek WU-chan városából. A vírus terjedését online térképen ITT kísérhetik figyelemmel.

A központi intézkedések mellett, amelyeket szlovák nyelven ITT, ITT és ITT kísérhetnek figyelemmel, Kassa megye is reagál a rendeletekre, amelyről ITT tájékozódhatnak (pl. a buszjáratok korlátozott közlekedése), és községünkben is megtörténtek a szükséges óvintézkedések (összesítve szlovák nyelven ITT érhető el), valamint megalakult a helyi operatív csoport a COVID - 19 vírus megfékezése érdekében.

Pánikra nincs ok, a mai napig nincs fertőzött lakos, és nem került sor feltételezett megbetegedésről szóló bejelentés megtételére sem. Ugyanakkor Rozsnyón 2020. március 16-án megerősítésre került az első pozitív vizsgálat. Egy hölgy COVID-19 vírussal fertőzött. Ezért mindenkit körültekintő és fokozott cselekvésre intünk, mint ahogy az illetékes szervek is, és a kiadott rendeletek betartására, amelyek a következők:

12 – Az Eurobus Rt. rendkívüli buszmenetrendje 2020. április 1-től:

Csoltó/Gömörhorka – Pelsőc – Kecső irány ITT tekinthető meg.

Rozsnyó/Kecső – Tornalja – Rimaszombat irány ITT érhető el.

11 – A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala 2020. március 29-én az alábbi rendelkezéseket adta ki, amelyek 2020. március 30-én lépnek érvénybe:

A rendelkezést magyar és szlovák nyelven ITT találják.

10 – A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala 2020. március 24-én az alábbi rendelkezéseket adta ki:

  • A szociális szolgáltatások ideiglenes leállítása

A rendelkezést szlovák nyelven ITT találják.

  • Az egyes, az intézkedésben megnevezett kiskereskedelmi áru és szolgáltatást nyújtó működési egység üzemeltetésének bezárása vasárnaponként és azon helyiségeinek fertőtlenítése

A rendelkezést szlovák nyelven ITT találják.

  • 2020. március 25-től tilos a kijárás szájmaszk nélkül

A rendelkezést szlovák nyelven ITT érik el.

Az új, március 24-i kormányintézkedések összegzését Kassa megye közösségi oldalán  szlovák nyelven olvashatják el. Magyarul az intézkedéseket az ITT linkelt cikkben olvashatják el. 

Amit az okmányokról, engedélyekről és szankciókról tudni kell, azt a Szlovák Köztársaság Rendőrkapitányságának közösségi oldalán találják csokorbaszedve ITT

9 – A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala 2020. március 23-án kiadott rendelkezése értelmében továbbra is tilos a 355/2007-es törvény értelmében tömeges sport, kulturális, közösségi vagy egyéb rendezvények szervezése.

A pontos rendelkezést szlovák nyelven ITT olvashatják el.

8 – A Szlovák Köztárság Közegészségügyi Hivatala 2020. március 18-i rendeletei értelmében változás állt be.

- Kötelező karantén a külföldről hazatérőknek, akik ezt kötelesek a kezelőorvosuknak bejelenteni.

- Kötelező karantén a külföldről hazaérkező egészségügyi dolgozóknak.

- Kikre nem vonatkozik a rendelet.

A rendeletet ITT találják magyar nyelven.

 

7 – 2020. március 18-án szlovák nyelven az egészségügyi minisztérium által kiadott különböző helyzetek megoldásával, valamint ajánlások és a veszélyek kezelésével kapcsolatosan érkezett információs anyag, amelyeket alább találnak:

10 ajánlás

Mit tegyen, ha beteg

Segítsen magának és másnak

A legveszélyesztetettebbek

Hivatalos magyar nyelvű tájékoztatást a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala rozsnyói kirendeltségének oldalán ITT találnak.

6 – A Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja a 15-i intézkedéseit a következőkkel bővítette:

A boltbezárásokkal kapcsolatos intézkedések továbbra is érvényben maradnak, ugyanakkor néhány újabb kivételt tettek. Ezek szerint nyitva lehetnek a:

mosodák, tisztítók,
gumi- és autószervizek,
a taxitársaságok is működhetnek, azonban személyeket nem szállíthatnak, csak árut. Ily módon lehetőségük nyílik bekapcsolódni a járvány miatt egyre jobban beinduló étel- és árukihordásba. 
temetkezési vállalatok, temetők és krematóriumok

A teljes rendeletet szlovák nyelven ITT találják.

5 – Március 15-én ismét összeült a Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja is, és újabb rendkívüli szigorított intézkedéseket rendelt el, amelyek a következők:

Március 16. reggel 6 órától lépett érvénybe, miszerint 14 napra minden kiskereskedelemi üzlet bezár, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, az egészségügyi segédeszközöket kiadó és árusító boltok, éttermek (élelmiszerkiadó helyek), újságárusok, posták, bankok, biztosítók, töltőállomások, telekommunikációs operátorok, kisállatkereskedők (ahol az állatok számára tápszert lehet vásárolni), állatorvosok.

Az éttermek, kifőzdék működhetnek továbbra is, de az ételt csak elvitelre készíthetik, vendégeket nem fogadhatnak. Megengedett tehát az ételek és áruk online rendelése és kiszállítása.

Ma reggel 6 órától lépett szintén érvénybe, hogy azon személyek, amelyek csoportosan érkeznek haza külföldről a belügyminisztérium erre kialakított intézményeiben lesznek 14 napos karanténban elhelyezve.

A mai naptól rendkívüli helyzet lépett életbe az egészségügyi ellátórendszerben is. A kórházak vészhelyzet üzemmódban működnek, csak az életmentő műtéteket és a sürgősségi betegellátást végzik.

A fenti változások kapcsán kiadott új rendeltet szlovák nyelven ITT találják.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel Lekenye község polgármestere az alábbi intézkedéseket rendeli el 2020. március 16-tól:

1 – Korlátolt ügyfélfogadás

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának utasítása értelmében a Lekenyei Községi Hivatal ügyfélfogadása korlátozott időben, munkanapokon reggel 8 órától 11 óráig valósul meg 2020. március 16-tól a visszavonásig, amely továbbra is a sürgős esetekre korlátozódik. A polgárok elektronikusan vagy telefonon intézhetik ügyeiket.

2 – Az idős nyugdíjas lakosok segítése

Az egyedülálló nyugdíjas és utazni képtelen lakosok, akiknek 30 km-es körzetben nincs olyan hozzátartozójuk, vagy barátjuk, aki segítsen rajtuk ebben a rendkívüli helyzetben, és sürgős segítségre van szükségük élelmiszer vagy gyógyszer beszerzésében, jelezzék ezt telefonon a községi hivatalban munkanapokon reggel 8 és 16 óra között legkésőbb szerda délután 16 óráig, hogy péntekre azok beszerezhetőek legyenek.  A községi hivatal telefonszáma: 058/7920127.

4 - A Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja március 12-én a következő megszorításokat hagyta jóvá, amelyek március 13-án reggel 7 órától léptek érvénybe:

- Szlovákia lezárja határátkelőinek nagy részét, csak a nagyobbakat hagyják nyitva, de azokon is határellenőrzéssel kell számolni.

A rendőrség közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a kisebb határátkelőket fokozatosan fogják lezárni. Azokon pedig, amelyek nyitva maradhatnak ellenőrzésekre kell számítani. A tűzoltóság munkatársai mérik majd a testhőmérsékletet, a rendőrök pedig tájékoztató brosúrákat osztanak. A fentiek a Lengyelországgal közös határszakaszra egyenlőre nem vonatkoznak.

- Kötelező karantén a külföldről hazatérőknek.

Először arról volt szó, hogy csak a négy krízisországra vonatkozik majd a rendelet. Azonban március 13. reggel 7 órától csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok – szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk -, és azokat, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell maradnia. Azoknak, akik napi rendszerességgel ingáznak munkahelyükre egy másik országba, azt javasolják, hogy szerezzenek be igazolást a munkáltatóiktól, hogy elsőbbséget élvezhessenek a határátkelésnél, vagy vegyék fontolóra az otthoni munkavégzést. Ha nem feltétlenül szükséges, egyáltalán nem tanácsos utazni.

- Bezárják mindhárom nemzetközi repülőteret

Lezárják a pozsonyi, a kassai és a poprádi repülőtereket, és csak kivételes esetben szállhatnak majd fel gépek, valamint a Szlovákiában tartózkodó külföldi turisták hagyhatják el az országot.

- Az áruszállításon kívül leáll a nemzetközi szállítmányozás

Korlátozzák a nemzetközi és a belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését is. A korlátozások nem vonatkoznak az áruszállításra. A belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését is korlátozzák. További információkat később adnak.

- Minden iskola és iskola mellett működő intézmény bezár.

Ez a megszorítás 2020. március 16-ától, hétfőtől lép érvénybe.

- Minden szociális, közösségi és kulturális intézmény, valamint egyes vendéglátói és szórakozói egységek kötelezően bezárnak.

Ide tartoznak a mozik, könyvtárak, kultúrházak, edzőtermek, síközpontok, játszóházak, diszkók, bárok, wellness-központok és sok egyéb. A hotelek és az éttermek egyenlőre üzemelnek.

- Hétvégére bezárnak a bevásárlóközpontok nem élelmiszert, gyógyszert vagy drogériát árusító üzletei.

- Számos hivatal csak napi három órát lesz nyitva.

Beleértve a munkaügyi hivatalt, a szociális és egészségügyi biztosítók kirendeltségei, a községi hivatalokat is. A posta nem zár be, de korlátozott nyitvatartással üzemel majd. A levélkihordás egyelőre biztosított.

Továbbra is érvényben van a kórházak látogatási tilalma és a rendezvények szervezése. A fent megnevezett intézkedések fontos eszközei Szlovákiában a COVID-19 vírus további terjedésének megakadályozásához.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala nyilvános hirdetmény formájában a kiadásra került a 2007. évi 355. sz. a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 48.§ (4) bekezdés d) pontja értelmében a közegészség veszélyeztetése esetén alkalmazandó intézkedések elrendeléséről szóló határozat alapján elrendeli, hogy

TILOS

A rendeletben megfogalmazott pontos információt szlovák nyelven ITT találják.

Dátum: 2020.03.13. 7 órától visszavonásig

3 - Rendkívüli helyzetet hirdetett ki a szlovák kormány. Érvénybe 2020. március 12-én reggel 6 órától lépett a döntés. A Szlovák Köztársaság Kormánya a civil lakosság védelméről szóló törvény értelmében jelenti ki és vonja vissza a rendkívüli helyzetet.

Közben megkezdődött a jellemzően megyei fennhatóság alá tartozó oktatási intézmények bezárása is, és folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ezért egyre többen érdeklődnek a kötelezettségeik és a betartandó higiéniai előírások iránt. A Közegészségügyi Hivatal által közzétett információs vonalak és elérhetőségek listáját ITT találják.

2 - A koronavírus terjedésével kapcsolatosan a Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja 2020. március 10-től 14 napra, a fő higiénikus ajánlásával hivatalosan betiltotta a sportesemények, kulturális és nyilvános rendezvények megtartását az egész ország terültén, valamint a minden személynek 14 napos karantént rendelt el, akik a következő országokból érkeztek: Olaszország, Dél - Kórea és Irán.

Az ilyen személyeknek kötelezően fel kell venni a kapcsolatot a körzeti orvosukkal, aki a betegszabadságról igazolást ad, és elküldi a szociális biztosítóba. A 14 napos karantént az érinteett személy családtagjaira is vonatkozik, akik egy háztartásban élnek vele. A kötelezettség megszegése 1 659,- eurós büntetést von maga után. További információt a kezelőorvosától, az egészségügyi minisztérium honlapjáról ( www.health.gov.sk ) vagy a 0800 221 234-es telefonszámon kaphatnak.

A fő higiénikus kiadott ajánlásai ITT érhetők el szlovák nyelven.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala nyilvános hirdetmény formájában a kiadásra került a 2007. évi 355. sz. a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 48.§ (4) bekezdés d) pontja értelmében a közegészség veszélyeztetése esetén alkalmazandó intézkedések elrendeléséről szóló határozat alapján elrendeli, hogy

TILOS

minden természetes személynek, természetes személy – vállalkozónak és jogi személynek sport, kulturális, társadalmi vagy egyéb jellegű tömegrendezvényt szervezni vagy rendezni.

Dátum: 2020.03.10-től 2020.03.23-ig

A kiadott hirdetményt magyar nyelven ITT és ITT érik el, szlovák nyelven pedig ITT .

Ebből kifolyólag Lekenye Község polgármestere 2020. március 10-től ezen intézkedés visszavonásáig elrendelte minden olyan rendezvény és esemény törlését, amely nagyobb tömeget vonz, és amelynek szervezője az önkormányzat vagy Lekenye Községben működő szervezet.

A Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatala által megküldött rendelet alapján Lekenye Község polgármestere ideiglenesen felfüggesztette a közmunkán való részvételt.

1 - A koronavírus terjedésével kapcsolatosan a Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja 2020. március 7-től a fő higiénikus ajánlásával hivatalosan betiltotta a kórházi és szociális intézményekben való látogatásokat.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala nyilvános hirdetmény formájában a kiadásra került a 2007. évi 355. sz. a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 48.§ (4) bekezdés d) pontja értelmében a közegészség veszélyeztetése esetén alkalmazandó intézkedések elrendeléséről szóló határozat alapján elrendeli, hogy

TILOS

a fekvő-beteg osztályok látogatása.

Dátum: 2020.03.7-től a visszavonásig

A kiadott hirdetményt magyar nyelven ITT érik el.


A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma együttműködve a Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztériuma kidolgozott egy a koronavírus terjedésével kapcsolatos iránymutatást a szociális szolgáltatók részére is. 


Tisztelt Lakosok!

Célunk a megelőző intézkedések bevezetése a magasabb szintű állami szervek rendeletei alapján. Kérjük a tisztelt lakosokat, hogy mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében kövessék és tartsák be a megelőző intézkedéseket, az ajánlott higiéniai tanácsokat, figyeljenek környezetükre és kerüljék az olyan helyek látogatását, ahol több ember tartózkodik.

A fent említett intézkedések és rendeletek az aktuális helyzethez mérten változhatnak.

A további lépésekről és változásokról a községi hirdetőtáblán és a honlapon nyújtunk majd tájékoztatást.

Megértésüket köszönjük!


Mellékletek

Készítve: 13. 3. 2020
Legutóbbi frissítés: 31. 3. 2020 12:06
Szerző: Beke Beáta